Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
yodasheet, Harddr672, RickyRuiz, Mini4teen, Mjarvistxvet
60443 Registered Users
Top Posters
dogcatcher 77387
stxranchman 52092
RWH24 44568
rifleman 43783
BOBO the Clown 41089
BMD 40539
Big Orn 37484
txshntr 33683
bill oxner 32627
sig226fan (Rguns.com) 30570
facebook
Forum Stats
60443 Members
45 Forums
475825 Topics
6242175 Posts

Max Online: 16728 @ 03/25/12 08:51 AM
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#6302408 - 05/18/16 08:20 AM Game camera SD card question
Cory S Offline
Green Horn

Registered: 04/12/16
Posts: 5
Loc: Brazoria County
After you download your pictures off of your SD card do you have to format it or do anything to it or can you just put it back in the game camera and it will be good to go........

Top
#6302461 - 05/18/16 08:59 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
dkershen Offline


Registered: 05/14/09
Posts: 15139
Loc: Denton/Argyle
Just delete the pics and you should be good to go.
_________________________

To be sure of hitting the target, shoot first and call whatever you hit the target.
www.NewHopeEquine.com

Top
#6302468 - 05/18/16 09:05 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
rifleman Online   crying
Sparkly Pants

Registered: 11/19/08
Posts: 43783
Loc: Kingwood
Just do a quick format on it...if the camera has a feature to format the card then use it.

Top
#6302576 - 05/18/16 10:34 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Western Online   content
THF Celebrity

Registered: 04/20/11
Posts: 23581
Loc: Wise County Texas
I read on 2 different brand TC instructions, that you should always reformat after downloading/viewing photos, before reinstalling the sdc, supposedly cuts down on dead photo spots IDK, but that is what I do every time.
_________________________
Friends don't let Friends drink and post.......

The first 5 day's after the weekend, are the hardest....

Dennis


Top
#6302583 - 05/18/16 10:40 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Shotgun Willie Offline
Tracker

Registered: 01/05/10
Posts: 804
Loc: McKinney, TX
I always do a format via the camera options when I put a new card in. We've had issues in the past with certain cameras where they wouldn't save pics on an unformatted card. It just takes a couple seconds, better safe than sorry.

Top
#6302590 - 05/18/16 10:44 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
TxAg Offline
Veteran Tracker

Registered: 01/15/07
Posts: 3250
Loc: Live in Katy, Hunt in Llano Co...
Yep, Moultrie told me to always delete the pics using the camera, NOT the computer. Said you can run into formatting problems otherwise. We had some problems with cards getting corrupted early on, but this process has really improved things.
_________________________
http://www.weaverbilt.com/
Custom Feeders and Fiberglass Blinds

Top
#6302661 - 05/18/16 11:44 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
poisonivie Online   happy


Registered: 03/10/09
Posts: 7073
Loc: Bridgeport, Tx
How do you delete from the Moultrie A5? I don't see a way to do it. I'm deleting on my computer and its working ok
_________________________
Where did America go? I can't find her.

Top
#6302723 - 05/18/16 12:43 PM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
aeb Offline
THF Celebrity

Registered: 06/06/10
Posts: 16185
Loc: West Texas
I usually have 8-10 cameras going. Pull cards, load pictures on the PC at the house, delete the file with the computer and toss the card back into the plastic box for the next trip to the pasture. Have done it for years with no problems. Never worried about reformatting. A couple of cards have become flaky during that period. They get tossed.

The only "accident" that I have had was when one of my hunters decided to check my card out on his Mac. Not sure what he did but when he put the card back in the camera and rebooted....not good. Camera had a brain fart. Two month old camera went to trash. We had a discussion!
_________________________



You sure you want to poach on our place?

Top
#6302753 - 05/18/16 01:02 PM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Mr. T. Offline
Pro Tracker

Registered: 11/05/14
Posts: 1617
Loc: Fort Worth - Hunt in Eastland ...
I usually have 8-10 cameras going. Pull cards, load pictures on the PC at the house, delete the file with the computer and toss the card back into the plastic box for the next trip to the pasture. Have done it for years with no problems. Never worried about reformatting. A couple of cards have become flaky during that period. They get tossed.

X2 every time for years
_________________________
Ski cabin rental in Pagosa Springs.
www.pagosaspringscabin.com

Top
#6302813 - 05/18/16 01:51 PM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
QuitShootinYoungBucks Offline
THF Trophy Hunter

Registered: 11/01/12
Posts: 6465
Loc: Lubbock, TX
I pull cards, download pictures to the PC, and format the card with the game cam when I put them back in. I have StealthCam 42s.
_________________________

Top
#6302826 - 05/18/16 01:57 PM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Aggieman775 Online   content
Tracker

Registered: 04/24/15
Posts: 504
Loc: Pittsburg, TX
If you have a primos you need to format it because the pic trigger will stick and run out the batteries.
_________________________
TSmith

Top
#6302883 - 05/18/16 02:51 PM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Cory S Offline
Green Horn

Registered: 04/12/16
Posts: 5
Loc: Brazoria County
Thanks for all the info. I appreciate it. Just wanted to make sure I do it correctly. I have a Wildgame Innovations camera...not sure what the model # is off the top of my head.

Top
#6303461 - 05/19/16 12:00 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
flintknapper Offline
Tracker

Registered: 02/18/15
Posts: 876
Loc: Deep East Texas
Quote:
I usually have 8-10 cameras going. Pull cards, load pictures on the PC at the house, delete the file with the computer and toss the card back into the plastic box for the next trip to the pasture. Have done it for years with no problems. Never worried about reformatting. A couple of cards have become flaky during that period. They get tossed.


Same.^^^^^^^^^^^^^

I have cards that I check almost daily. No more than a couple of days. Just delete the 'file' and use again.

Easy.

Select 'computer', right click on the 'drive' the card has initiated, open, delete. Go use it again.
_________________________
Spartans ask not...how many, but where!

Top
#6303678 - 05/19/16 08:15 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
Curtis Offline
THF Trophy Hunter

Registered: 02/26/05
Posts: 7659
Loc: Gonzales, Texas
I format the cards one time and that's it. The camera is set to start over when it fills up. All my pics are sent to my cell phone so I don't have to go to the camera unless it's to change 12 AA batteries or move it.
_________________________
Double Arrow Bow Hunting
www.doublearrowbowhunting.com
Bow hunters welcome!
Whitetail-Axis-Blackbuck-Fallow-Barasingha-Scimitar Oryx
Located in Gonzales County.
Visit our Facebook page for current updates!


Top
#6303712 - 05/19/16 08:37 AM Re: Game camera SD card question [Re: Cory S]
ZK-315 Offline
Pro Tracker

Registered: 10/11/13
Posts: 1559
Loc: Temple...Hunt in Freestone Co.
All I have ever done with mine was "Cut" (not copy) all of the pictures, and "paste" them all to my computer C drive somewhere, and I have had zero issues in the past 3 years on two different Browning cameras.

Top
Page 1 of 2 1 2 >



© 2004-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide